Warning: Declaration of JParameter::loadSetupFile($path) should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /home/kaltini/public_html/jivoslovo.info/libraries/joomla/html/parameter.php on line 0
Wednesday, 05 December 2012 18:04

Трети декември - светът отбеляза Международния ден на хората с увреждания

Written by
Общество, което не полага грижи за по-слабите си членове, е обречено да изчезне. В древна Спарта преследвали идеал всички да бъдат силни и здрави – затова убивали слабите и болни бебета. Но днес не познаваме нито един жив спартанец – обществото от „съвършени” не успяло да оцелее.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е насочва вниманието на обществото и на хората, заемащи обществени постове, към това да се предприемат действия, свързани с подобряване на условията на живот на хората с увреждания – достъп до общата архитектурна среда; достъп до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване на съответните политики.

В Европа е възприет модел на отношение към хората с увреждания, при който се акцентира върху конкретния човек, неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

Необходимо е всички ние, като общество да осъзнаем, че тези хора се нуждаят от особено внимание.

Република България все още не е предприела действия за присъединяване към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, а това е първият международен договор в сферата на правата на хората с увреждания със задължаващ характер.

Last modified on Monday, 05 December 2016 21:49