Warning: Declaration of JParameter::loadSetupFile($path) should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /home/kaltini/public_html/jivoslovo.info/libraries/joomla/html/parameter.php on line 0
Monday, 11 February 2013 15:29

Житен режим от 27-ми февруари 2013

Written by
Житният режим е уникална диета за пречистване на организма, дадена от Учителя Петър Дънов. Прави се всяка година през февруари, веднага след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. Целта му е пречистване и обновяване на организма след зимата. Практиката за пречистване на организма след зимните месеци е позната в много култури и религии, включително и в християнската. Такава е в действителност целта на дългия великденски пост.

„Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира , както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.“ (Учителя Петър Дънов)

Житният режим е замислен да бъде провеждан във времето, когато природният годишен цикъл клони към завършек, преди точката на пролетното равноденствие да отбележи началото на новата година. Новата година – астрономично и астрологично в действителност започва от този момент – 21-22 март. (Точката на равноденствието е на 21, но в много култури се празнува датата 22, вероятно заради особената нумерологична тежест на това число.)

Житният режим е практика за обновяване и пречистване, физическо и духовно, в края на зимата – за да се възприеме по-добре праната, която е в изобилие в началото на пролетта. Обновяването на клетките на организма започва на петия ден от началото на тази практика

Режимът се провежда 1-3 дни след пълнолунието на месец февруари и трае 10 дни. Добре е да се започне в сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието. Ако човек започне режима сутрин, е отлично, ако го започне на обед е много добре, а вечер – добре.

И така, през февруари изчистваме тялото си от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци. Житният режим трае десет дни и през времетраенето му е необходимо да се пие много вода. Препоръчва се дневно над литър и половина топла, преварена вода, която сама по себе си има силно пречистващо и енергизиращо действие.

Житото като храна заема особено място в човешката еволюция. Според Учителя, с неговата поява е започнала еволюцията на човешкия род и то представлява най-пълноценната храна за човека. При меленето и термичната обработка обаче то губи част от полезните си съставки и най-вече, жизнената енергия, наречена от индусите „прана“.

По време на житния режим е добре да приемаме чисто, истинско жито. Напоследък се използва български лимец – „диво жито“, което има добри хранителни и енергийни свойства. Освен това добре е предварително, около десет дена преди режима, да се подготвим физически и психически, като обърнем повече внимание на реда и чистотата в храненето, чувствата и мислите си, тялото и дома си; да се настроим за житния режим като за нещо хубаво, като за добра, благодатна възможност за изцеление, която душата ни очаква със свещен трепет. Също така е нужно предварително да си набавим един килограм жито, 30 ябълки – български, непръскани по възможност, 90 ореха, мед, около 20 литра изворна вода.

В началото на житния режим сутринта казваме формулата: „Господи, приеми ме в Лечебницата на Природата за 10 дни“. Вече има достатъчно информация и събран колективен опит за житния режим, включително и споменът на Йорданка Жекова, публикуван по-долу. Така всеки, според своята вътрешна разумна нагласа, ще приеме житото по начина, който е определил за себе си като най-подходящ: грухано или не, залято от предната вечер с гореща вода в термос; или едва покълнало – залято с хладка вода в началото на предишния ден; или варено 10 мин.; или сурово – само измито, без да е престоявало във вода. В тази насока има много и различни предложения, разсъждения и с това – много възможности за личен избор. Важното е да сме радостни и доволни, тихи и благодарни; важното е всеки ден да обикваме житото, и то да ни обиква; важното е да се разговаряме с житото, да се сприятеляваме с него, и никой да не знае за това приятелство; важното е чистотата, любовта, светлината и силата на житното зрънце да се вливат в нас.

По време на житния режим се пие над литър и половина дневно топла изворна вода, понякога с няколко капки лимонов сок и малко мед, което само по себе си има силно пречистващо и енергетизиращо действие. Най-добре е да поставим меда на горната част на небцето и като отпиваме от водата, той постепенно да се разтвори и усвои.

Житото се дъвче дълго, поне 99 пъти, а преди да изядем ябълката, добре е да я подръжим в ръка, да се свържем с духа в нея, да благодарим, да се помолим всяка хапка да се превърне в светлина. Добре е да събираме семките от ябълката и да ги посаждаме на подходящо място, за да изразим благодарността си към нея.

На десетия ден към житото на обяд и на вечеря прибавяме ангелска супа (цели обелени картофи, сварени във вода, магданоз, лимон). Десет дни след режима ядем малко, подбираме внимателно храната си – чиста, лека, без подправки. Използваме този момент, когато порите и дробовете ни са отворени, за повече дихателни упражнения.

 

Допълнителна информация за житния режим

Житният режим започва винаги през м. февруари (никога през друг месец) 1-3 дни след пълнолуние. Тъй като то всяка година се пада на различни дати, затова и началото на режима не е от една и съща дата и понякога, когато пълнолунието е по в края на месеца, режимът може да продължи и през м. март. Трябва веднага да отбележим, че житният режим през м. февруари няма пряка връзка със зодиакалните знаци и не е задължително да бъде провеждан само в зодиакален знак Водолей, а може и в зодиакален знак Риби. Когато пълнолунието през м. февруари се падне в крайните дати на месеца (например 27-28 февруари) и тогава ако вземем за начало на режима три дни след пълнолуние, би означавало режимът да започне през м. март. Това не би било правилно, защото противоречи на основното правило режимът да започва през месец февруари. В такива крайни случаи се взима пълнолунието в крайните дати на м. януари, като режимът трябва да започне в началото на месец февруари.

Като отчитаме дневната цикличност през седмицата, най-благоприятно (но не задължително) е режимът да започне в сряда, за да се отпости на десетия ден в петък. Задължително обаче е отпостването да стане все още на разсип на Луната, т.е. преди датата на новолунието.

През м. февруари Природата още „спи“ зимен сън и ние трябва да пречистим физически и духовно организма си, за да можем да възприемем праната, която е в изобилие в началото на пролетта.

 

ПОДГОТОВКА

На първия ден сутринта се казва един път формулата:

„Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни“.

Всеки ден трябва да се употребяват:

100 грама жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота);

Три ябълки (за сърцето);

Девет ореха (за мозъка);

Мед (за кръвта) и лимон;

Минимум 1,5 литра преварена вода;

Необходимо е плодовете да бъдат най-хубави и здрави, а водата да бъде от някой чист извор, а не от водопровода, защото последната е хлорирана и нечиста. Не се препоръчва и минерална вода, защото тя е по-наситена с някои минерални соли в съответствие с нейния произход. Идеалният случай би бил да разполагаме с рилска вода и най-вече от чешмичката „Ръцете, които дават“.

 

ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО

Сто грама жито се измива много добре от вечерта и с лъжица се слага в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряла вода почти догоре и термосът се затваря добре, за да може житото да няма достъп до въздуха. На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин – един час преди закуска, като се добавя мед и лимон по вкус. Необходимо е тази житена вода да се задържи малко в устата, като се „дъвче“, а не да се изпива на едри глътки, защото фактически това е изключително силна и концентрирана храна. Житената вода е също и много силно лекарство, което Учителят дава за лекуване на нерви, като в този случай тя е необходимо да се пие 40 дни. Така че тези, които искат да се лекуват, биха могли след завършването на житния режим (10 дни) да продължат да пият житената вода. Горепосочената житена вода има тази лечебна сила само в случая ако житото е грухано. Ако житото е сурово, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила. Искам изрично да подчертая, че Учителя е ползвал през житния режим само грухано жито от сорта бяло жито, а не сурово или покълнало такова. Това трябва да се има предвид от всички, които искат правилно да проведат житния режим. Употребата на сурово жито – това е друго упражнение, дадено от Учителя в беседа, което обаче не се отнася за житния режим през февруари.

Дневната порция жито се разпределя на три части, като е желателно след отсипване на съответната част, останалите части да остават в добре затворения термос, което запазва житото в свежо и прясно състояние, докато ако то се отсипе сутринта и стои на открито то се окислява от въздуха и губи от своята хранителност. При всяко от яденетата се изяжда: съответната част от житото, една ябълка и три ореха.

Желателно е около час преди ядене да се изпиват поне по 2 водни чаши преварена вода с мед и лимон. Практически сутринта тази роля изпълнява житената вода. Ако не се пие достатъчно вода, организмът се обезводнява и житният режим се кара много трудно. Затова пийте вода, колкото може повече, но само преварена такава и никога студена, непреварена.

Медът се взема с малка чаена лъжичка мед и се слага в устата на горното небце. След това се отпива от водата, в която се капват по няколко капки лимон. Водата се задържа достатъчно дълго в устата, като се „дъвче“. По този начин тя разтваря меда в устата и след това се поглъща. Причината за това е, че най-висшите духовни центрове в мозъка на човека се хранят само от веществата, които се приемат чрез устата и че соковете от стомаха са много груби за тях. Житото трябва да го дъвчете 99 пъти. Учителят винаги подчертава, че храната трябва да се дъвче продължително и внимателно, за да се хранят духовните центрове и за да бъдем здрави. „Тези, които дъвчат малко и задържат храната малко в устата си не могат наистина да бъдат духовни хора, защото техните духовни центрове гладуват. Преди да изядем ябълката е необходимо да я подържим в ръка, да я разгледаме внимателно, да се свържем с нейната аура, да й се порадваме, да благодарим на дървото, на Слънцето”. При ядене трябва да спазваме даденото ни от Учителя правило: „Хранете се с Любов и благодарност!“

Ето един интересен случай, разказан от сестра Йорданка – готвачката на Учителя: „На петия ден на обяд, след като си изядохме житото, Учителя каза: „Рекох, идат“. Аз веднага погледнах през прозореца, мислейки, че някой ни идва на гости. Учителят се засмя и каза: „Не, рекох, новите клетки идват!“.

Житният режим е даден за обновяване на клетките на организма и, както се вижда, това става на петия ден. Именно на това се дължи тази лекота и хубаво чувство, което ние придобиваме от петия ден нататък и ни става значително по-леко и приятно.

По време на житния режим не се употребява никаква сол, а лимонът да бъде максимум един на ден. Медът е по вкус и няма ограничения. Добре е семките на ябълките да се посадят на подходящо място, като с това ние ще изразим нашата благодарност за тяхната саможертва.

Нека сега разгледаме един изключително важен аспект на житния режим. Ще го илюстрираме  с история, разказана една възрастна сестра: „Бях много болна и с всеки месец ставах по-зле. Лекарите не ми помогнаха и само влошаваха положението ми. Накрая реших да се обърна към Учителя за помощ. Споделих с него за болестта си и след като ме изслуша внимателно, Той каза: „Вие сте болна, защото ядете свински пържоли“. „Но, моля ви, Учителю – възразих аз – от 17 години съм вегетарианка и не съм опитвала и хапка месо. „Да, каза Учителя, но аз имам предвид не физическата храна, а вашите мисли и чувства“.

Този случай много добре показва, че истинското, пълното вегетарианство, както и постът, са наистина такива и ще допринесат полза само ако са в трите свята, т.е. физическия, духовния и Божествения. С други думи, ние трябва да спазим закона за абсолютната чистота не само относно физическата храна, но също и да имаме само светли мисли, чисти чувства и добри благородни постъпки. Затова е абсолютно необходимо през тези 10 дни да станем СЛЪНЧЕВИ ХОРА и да не допускаме в себе си никакви отрицателни мисли и чувства, и съзнателно да правим добри и благородни постъпки.

ОТПОСТВАНЕ

Отпостването се прави на десетия ден на обяд, като към житото и останалата храна се добавя и ангелска супа, подправена с малко сол. Ангелската супа се приготвя като се сварят цели обелени картофи и накрая се добави магданоз, като може и черен пипер. Няма точен брой картофи, които трябва да се изядат – това е според индивидуалното предпочитание. В дните след житния режим трябва да се внимава да не се преяжда и преминаването към обичайния режим на хранене да се осъществи плавно и постепенно, в хармония с вътрешния усет и чувство за мярка.

Всички отпадъци от храната по време на житния режим, като орехови черупки, обелки и т.н., не бива да се изхвърлят на боклука, а да се събират в найлонов плик и след като свърши постът, отпадъците да се заровят на някое чисто място сред Природата. По същия начин трябва да се постъпва с всички хранителни отпадъци – трябва да се заравят, а не да се хвърлят на боклука.

Смисълът на житния режим е да ни пречисти и извиси физически и духовно, да ни направи НОВИ ХОРА, хора, които сега ще дойдат през новата епоха на Водолея и които Учителя нарече СЛЪНЧЕВИ ДЕВИ. А да се стремиш да достигнеш тази мярка, този висок идеал, това е прекрасно!

* * * * * * *

За да се избегне известно колебание във връзка с датата и начина на провеждане, е важно да се припомни, че Учителя е давал в Школата различни практики за работа с енергиите на житото, но те са по друго време (след новолуние или след пълнолуние, през различни месеци на годината); с различна продължителност (седмица, 3, 6 месеца); с други цели (за освобождаване от лоши навици и качества или за изграждане на добродетели); с различна форма (приемане само на сурово жито, твърдо или не, със или без нищо друго и т. н.). Всички тези упражнения и задачи не спадат към тази практика, позната под името „житен режим“, провеждаща се през месец февруари.

* * * * * * *

В справочната литература можем да прочетем за хранителния състав на житото следните данни:

В 100 гр. пшеница се съдържат: белтъци – 12,1 гр., въглехидрати – 69,1 гр., мазнини 1,7 гр. , целулоза – 2,0 гр., калории – 349.

Витамини и минерали в мг %:

Вит. В1 – 0, 48; Вит. В2 – 0,14; Вит. Е – 3,20; Вит. РР – 5,10; Натрий – 7,8; Калий -502; Калций – 43,7; Магнезий – 173,0; Желязо – 3,3; Фосфор – 406,0.

Известно е още, че пшеничените зърна са източник на две субстанции, на които в последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и антиоксидантите, на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за очистването на храносмилателната система и оптималното функциониране на червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на ракови заболявания.

Житното зърно се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Обвивката, люспата е богата на много минерали и витамини. В зародиша също се съдържат в концентриран вид вит. Е, магнезий, фосфор, тиамин (вит. В1), цинк.

При меленето на житото люспата и зародиша се отстраняват и остава само ендоспермът, който се състои главно от въглехидрати, белтъчини и почти не съдържа гореизброените съставки.

Полезността на житото като храна не подлежи на съмнение, но все пак не може да обясни изключителното значение, което Учителя й придава. Между разнообразните диети и разтоварващи режими тази диета с жито заема особено място. Всеки, който е направил препоръчвания от него житен режим може да потвърди пречистващото му и същевременно тонизиращо въздействие. За да го обясним, трябва да се съобразим с думите на Учителя за жизнената енергия, заключена в житното зърно:

„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят житото, турят брашното в чували, дето стои по пет-шест месеца. Това брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот от него изчезва. Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека, се превръща в кинетическа.

В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота. Житното зърно е емблема на човешката душа“.

„Ще се намериш посят на Божествената нива. Ще минеш през процеса на житното зърно. Ще намериш процеса на поникването, ще претърпиш зимата, вятъра, студа, додето разбереш Божиите пътища. Не, че БОГ има нещо против теб, но то е за твоя полза. Тогава ще се развиваш, иначе ще стоиш в хамбара. Когато БОГ иска да ни даде свобода, то е преминаване от едно състояние в друго. Външните страдания идват като един процес на съзнанието. Страданията показват, че ние сме на правия път. Щом страдате, бъдете сигурни, че се намирате на правия път. Но престанеш ли да страдаш на Земята, тогава можеш да се разколебаеш. Сега трябва да изучавате тази дълбока наука за самовъзпитанието. Трябва да се възпитавате. Човек трябва да работи върху себе си, за да стане силен, за да изработи своята свобода, трябва да придобие и знание. А пък за да придобие знание трябва да има широк поглед, трябва да учи. Аз желая всички да бъдете много трудолюбиви, да учите и да правите постоянно малки опити“.

* * * * * * *

Ако решите да направите режима с лимец, препоръчваме ви да ползвате български и да имате предвид, че ако го покълвате, ще увеличите 12 пъти цинка, 17 пъти мангана и магнезия, селена - 3 пъти. Също така е добре да се знае, че съотношението между глутенина и глутеина в лимеца е 2,2, а в обикновената пшеница 0,8. Щадящата протеинова структура на еднозърнестия лимец, дава възможност да се прилага при цьолиакия или глутенови интоксикации (по данни от Емил Елмазов – специалист по лимеца).

 


източник: http://www.bialobratstvo.info

Last modified on Thursday, 07 March 2013 22:38