Warning: Declaration of JParameter::loadSetupFile($path) should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /home/kaltini/public_html/jivoslovo.info/libraries/joomla/html/parameter.php on line 0
Thursday, 09 May 2013 10:57

Семинар по Емоционална Интелигентност

Written by
"Да опознаем своите емоции, за да опознаем себе си." Семинар по Емоционална Интелигентност - 18 май 2013, 18:00 часа 

 

Какво е Емоционална Интелигентност (ЕИ, EQ)?

Под Емоционална Интелигентност (ЕИ, EQ), често измервана с Коефициента на емоционална интелигентност (КИЕ), се разбира способността или умението да се възприемат, оценяват и управляват собствените емоции, тези на друг човек или група хора. Това е относително нова област на изследване в психологията. Определението на ЕИ търпи непрекъснати промени.

Основи на понятието - идеята за емоционалната интелигентност се появява за пръв път още в ранните трудове на Дарвин във връзка със значението на изразяването на емоциите за оцеляването и за адаптацията. През първото десетилетие на 20-ти век, въпреки че традиционните определения за интелигентност придават особено значение на когнитивни аспекти като памет и решение на задача, някои влиятелни изследователи в областта на интелигентността започват да признават важността на некогнитивния аспект. Така например още през 1920 г. Е. Л. Торндайк от Колумбийския университет използва термина социална интелигентност, за да опише умението на субекта да разбере и управлява други хора.

Дейвид Уекслър на свой ред описва през 1940 г. влиянието на неумствените фактори върху интелигентното поведение и подкрепя становището си с аргумента, че нашите модели на интелигентността няма да са завършени, ако не можем адекватно да опишем тези фактори. През 1975 година в книгата си "Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences" Хауърд Гарднър формулира идеята за множествената интелигентност. Тя включва едновременно междуличностна интелигентност (способността да се разбират намеренията, мотивациите и желанията на другите хора) и вътреличностна интелигентност (способността на човек да разбира себе си, своите чувства, страхове и мотивации). Според виждането на Гарднър традиционните типове интелигентност, например IQ, не успяват да дадат пълно обяснение на когнитивната способност. Ето защо, въпреки промените в наименованието на понятието, остава общото разбиране, че традиционните дефиниции на интелигентността не са в състояние напълно да обяснят резултатите от действията.

В резултат на нарастващото признаване в професионалните среди на значението и уместността на емоциите за получаване на резултати, изследванията по темата се увеличават, но терминът е широко популяризиран едва след публикуването на бестселъра на Даниел Голман "Емоционална интелигентност: защо може да има по-голямо значение от IQ". Статията на Нанси Гибс, публикувана през 1995 г. в списание Таймс, за пръв път привлича читателското внимание върху книгата на Голман, с което поставя началото и на големия медиен интерес към ЕИ. Впоследствие започват да се появяват все повече и повече статии за ЕИ както в специализираната преса за академичните кръгове, така и за масовия читател.


За кого е този семинар?
Той е специална покана към всички търсачи да си поговорим за всички онези неща, които се случват в нашият вътрешен свят. Печатните и електронните медии постоянно ни заливат с информация за това какво се случва във външният свят. Задачите и въпросите за решаване постоянно нарастват. Крачките се забързват, колите се забързват, часовникът тиктака все по-бързо…И в този вихър като че ли все по-малко се замисляме за това което се случва вътре в нас – какво чувстваме и как ни се отразява това, което се случва.
Емоционалната интелигентност е умението да се възприемат, оценяват и управляват собствените емоции, тези на друг човек или група хора.

Защо е толкова важно да познаваме собствените си емоции?
Защото те са като невидим радар, който ни подсказва, кое действително е добро и кое не за нас, какво ни носи радост и какво притеснение. Те са като компас за избор на посока и магнит за привличане на хора и ситуации.
Лично за мен емоциите са сред най-големите съкровища, които Природата ни е дала. Да познаваме емоциите си означава да се научим да чуваме музиката на нашата душа и да рисуваме картините на нашия вътрешен свят. Човекът притежаващ висока Емоционална интелигентност притежава и огромна душа, в която свири оркестър.
Искате ли да се научите да чувате музиката на своята душа? Искате ли да се научите да дирижирате тази музика? Искате ли да придобиете умението да чувате не само своята вътрешна музика, но и тази, която звучи в душите на другите хора? – ТОЗИ СЕМИНАР Е ЗА ВАС.

Какво включва семинара?
- Значението на емоциите в нашият живот
- Видове емоции и как да ги различаваме
- Умението да изразяваме своите емоции
- Интензитет и умението да мерим своите емоции
- Начини за управление на емоциите

Кой ще води семинара?
- Радост Николова – психолог и консултант по личностно развитие, основател на „Училище за търсачи”

Колко ще струва?
- Таксата за участие е 20 лв

Как да се запиша?
- Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
- Телефон: 0887 147 186

Кога ще се проведе?

- 18 май 2013, от 18:00 - 21:00 часа

Къде ще се проведе?

- Център Живо Слово - гр. Варна, ул. "Христина Морфова" № 8 (до Очна Клиника)Местата са ограничени, моля потвърдете своето участие на посочения телефон или имейл!

Last modified on Thursday, 09 May 2013 11:32